Teveel pesticiden maken ons ziek

Pesticiden zijn chemicaliën waarvan het de bedoeling is dat ze giftig zijn. Ze worden gebruikt om onkruid, schimmels, insecten of dieren zoals muizen te bestrijden. In veel gevallen kan hun giftige eigenschap echter onze gezondheid en het milieu schaden.

Pesticiden worden op allerlei soorten plekken en voor allerlei soorten producten gebruikt. Waar we ook naartoe gaan, overal worden we blootgesteld aan pesticiden; van de parken en tuinen waarin we spelen, tot het voedsel dat we eten en de kleren die we dragen. Residuen van pesticiden kunnen worden gevonden in ons drinkwater, ons voedsel, de lucht die we inademen en zelfs in ons eigen lichaam.

In toenemende mate laat wetenschappelijk onderzoek verbanden zien tussen het gebruik van pesticiden, de blootstelling van mensen daaraan, en een slechte gezondheid. Kinderen, zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen zoals ouderen zijn gevoeliger voor mogelijke schadelijke effecten van pesticiden (reference). Wetenschappers stellen dat er veranderingen nodig zijn om deze groepen te beschermen.

Sick of Pesticides is een Europabrede campagne om mensen bewust te maken van de verbanden tussen pesticiden en een slechte gezondheid, en om collectieve actie voor verandering te mobiliseren.


- Wat is zijn de verbanden tussen pesticiden en een slechte gezondheid?

- Wat doet België om het gebruik van pesticiden en de blootstelling daaraan te verminderen?

- Onderneem actie – Kijk wat u kunt doen om pesticiden in uw dagelijks leven te verminderen

- Belangrijke bronnen over pesticiden en gezondheid